SKÖTSEL AV TOMATPLANTOR
Anläggningen
Tomatplantan är märkligt nog giftig. Giftet försvinner först när tomaten mognar och blir ätbar. Tomatplantan kommer ursprungligen från Centralamerika. Till och med mayaerna och inkafolket åt tomater, men i gul färg. Det är också anledningen till att tomaten kallas “pomodoro” i Italien: guldäpple. Vi kan skilja mellan klättrande tomater och busktomater.

Odling av tomater
Om du vill börja odla tomater kan du läsa artikeln Tomatodling hur och när det är bäst att så eller plantera dem. Du kan också odla busktomater i en kruka eller behållare, men klättringstomater är bättre i jorden och bör bindas upp ordentligt.

Hänga upp klättrande tomater
Den klättrande tomaten är en stor klättrare. När tomatplantan börjar växa måste du fortsätta att binda upp den. När du vägleder klätterväxter kan du se i videon hur du gör det. Håll dig till en huvudgren när du binder upp. Fler grenar kommer att växa, men de kan klippas eller gallras ut. När tomatplantan har nått en höjd av cirka två meter ska du klippa av den. Annars kommer den att fortsätta att växa och det kommer att ske på bekostnad av energin för tomaterna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *